Muzeul etnografic Lucieni

La propunerea primarului Comunei Lucieni in urma cu trei ani s-au pus bazele realizarii Muzeului Etnografic al comunei, rodul unei munci a profesorului Stan Emilian, ajutat de locuitori si mai ales de elevii Scolii Lucieni.
Muzeul este adapostit la etajul I al Caminului Cultural Lucieni, intr-un spatiu special amenajat de catre primarie si este impartit tematic in patru sali:

  • “Casa Mare”
  • “Mestesugari”
  • “Lada de zestre”

si o sala de trecere unde sunt expuse obiecte care ilustreaza trecerea de la sat la oras.
In sala dedicata casei mari punctele de interes le reprezinta patul traditional taranesc cu textile specifice, razboiul de tesut orizontal si peretele cu icoana. Sunt expuse de asemenea componente marunte ale razboiului de tesut, vartelnite si vatale.
Sala “Mestesugarilor” ilustreaza cateva ocupatii traditionale identificate in arealul comunei: prelucrarea rachitei, fieraria, dogaria si tamplaria, cresterea oilor si prelucrarea lanii folosita la textile de port si de interior. Costumul barbatesc si cel femeiesc din zona, reprezinta principalele puncte de interes ale salii.
“Lada de zestre” expune textile de port si de interior din tesaturi fine care in general erau adapostite in lazi de zestre pictate, provenind din sudul Transilvaniei, cumparate la targuri.
Muzeul mai adaposteste si o mica incapere cu obiecte orasenesti sau compozite reprezentand legatura cu orasul.
Cele patru sali sunt completate de o sala depozit si de conservare a patrimoniului care nu sunt cuprinse, pentru moment, in expozitia principala.